Menu
Blogs

Te mooi om waar te zijn

Pien lag nog onder haar naar lavendel geurende, kreukvrije dekbedje en werd langzaam wakker door het getsjilp van de vogels en het zachte licht van de zon dat gedempt langs de gordijnen haar slaapkamer binnen scheen. Ze had net als altijd weer heerlijk geslapen en was blij dat ze deze zondagochtend vroeg wakker was, dan had ze nog een lekker lange dag voor de boeg! Zou ze vast naar beneden gaan en haar ouders verrassen met een heerlijk ontbijtje? 

Ze verdienden het om met een ontbijtje verrast te worden door haar. Het was alweer twee maanden geleden dat ze dit voor het laatst gedaan had. Toen was de reden dat haar ouders 12,5 jaar gelukkig getrouwd waren. Want dat ze dolgelukkig waren samen, was altijd overduidelijk. Pien hoopte ooit ook te trouwen met iemand die haar zo gelukkig zou maken. Haar ouders hadden namelijk nooit ruzie, waren nog steeds zichtbaar verliefd, hadden alle tijd voor elkaar én voor haar en lachten heel wat af samen. Zou Robin, de jongen uit haar klas waar ze verliefd op was, háár prins op het witte paard zijn? Zou ze ooit met hem gaan trouwen? Morgen, als ze weer naar school ging, zou ze hem gaan vragen. Ze had er zo ontzettend veel zin in om dit te doen en om naar school te gaan! Niet alleen omdat ze dan Robin weer zou zien en ze hét eindelijk ging vragen, maar ook om haar vele vriendinnen te zien waar ze het heel goed mee kon vinden. Net als met haar juf trouwens. Als ze ooit iets niet begreep, wist de juf haar altijd direct haarfijn en met veel geduld uit te leggen hoe het zat. Pien bofte maar!

Ben je al afgehaakt en hang je nu boven de wc-pot door de mierzoete tekst? Ik begrijp het. Dit perfecte wereldje is te mooi om waar te zijn.

PLANEET LIEFDE

Al doet de titel van het boek misschien anders vermoeden, de wereld van Pien uit het boek Planeet Liefde dat ik heb geschreven, is een stuk minder perfect. Het verhaal gaat over een op het oog gewoon meisje uit een gewoon gezin dat te maken heeft met de beslommeringen van alledag. De ouders van Pien doen net als de meeste ouders vooral hun stinkende best alle ballen in de lucht te houden, van elkaar te houden en er voor hun dochter te zijn. Alleen dat laatste lukt onvoldoende. Pien blijkt namelijk niet zo gewoon als je op het oog zou vermoeden. De lieve tiener is namelijk een kei in zich aanpassen en het pleasen van anderen, ten koste van zichzelf. Tot het niet meer gaat. Een stukje minder perfect dan het beeld dat je eerder las dus. Is het dan alleen maar kommer en kwel in het verhaal? Dat zeker niet! Naast confronterend en realistisch is het vooral een hoopvol verhaal met herkenbare thema’s als verliefdheid, angst, scheiding, vriendschap, worstelen met de eigen identiteit (wie ben ik?) en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met deze herkenbare thema’s en de aansluiting bij de leefwereld van Young Adults, maak ik ook het onderwerp autisme toegankelijk. 

ONTERECHT ONZICHTBAAR

De wens om ooit zelf een boek te schrijven bestond al lang en in 2020 kwam de inspiratie en voelde ik de urgentie om dit daadwerkelijk te doen. Met mijn debuut Planeet Liefde als resultaat. Ik heb vooral kracht geput uit de noodzaak om met Planeet Liefde woorden te geven aan wat onterecht onzichtbaar blijft. Voor de ‘onzichtbare’ kinderen wiens stemmen onvoldoende gehoord worden. Ook zij die niet meer kúnnen spreken.